Δρυόπων 23, Αθήνα, 118 52
2102772170
2130383347
📞6977269284

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΜΥΓΑΣ | ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΜΥΓΕΣ

Η μύγα είναι έντομο της τάξης των Δίπτερων και κατατάσσεται στις υποοικογένειες Stomoxydinae (γνωστότερο είδος η μύγα των σταύλων) και Muscinae (γνωστότερο είδος η οικιακή μύγα).

Οικιακή μύγα

Η οικιακή μύγα είναι πολύ γνωστό και κοσμοπολίτικο είδος. Έχει μεγάλη υγειονομική σημασία, γιατί είναι μηχανικός μεταφορέας πολλών παθογόνων μικροοργανισμών. Η μύγα τρέφεται με οργανικά απορρίμματα και γεμίζει το πεπτικό της σύστημα με παθογόνα μικρόβια. Επιπλέον, διάφορα παθογόνα μικρόβια προσκολλώνται στην προβοσκίδα και τα πόδια της. Έτσι, με τα περιττώματά της που αφήνει στις τροφές του ανθρώπου μπορούν να μεταφερθούν δεκάδες παθογόνα, όπως σαλμονέλλα, τυφοειδής πυρετός, χολέρα, μικροβιακή δυσεντερία κλπ.

Ο βιολογικός κύκλος της μύγας διακρίνεται στο στάδιο του αυγού, των προνυμφών, της νύμφης και του ακμαίου εντόμου. Η ενήλικη μύγα αποθέτει τα αυγά της σε αποσυντιθέμενη οργανική ουσία σε ομάδες των 100-150 αυγών. Στους περίπου 2,5 μήνες ζωής της μπορεί να αποθέσει μέχρι 1.000 αυγά. Οι προνύμφες (κοινώς σκουλήκια) τρέφονται με τις οργανικές ουσίες και νυμφώνονται. Τα νεαρά ενήλικα που εξέρχονται μπορούν να αρχίσουν να αποθέτουν αυγά σε μερικές ημέρες, έχουν διάρκεια ζωής περίπου 30 ημέρες και η διασπορά τους από τις εστίες ανάπτυξης των προνυμφών μπορεί να φτάσει τα 3 χιλιόμετρα.

Η καταπολέμηση των ακμαίων μυγών, πέρα από προληπτικά μέτρα (σχολαστική καθαριότητα) και μηχανικού τύπου μέτρα (παγίδες), αντιμετωπίζεται είτε με υπολειμματικούς ψεκασμούς εξωτερικών χώρων είτε με ειδικού τύπου αερολύματα εσωτερικών χώρων. Η καταπολέμηση των προνυμφών των μυγών γίνεται με εντοπισμό των εστιών τους και εφαρμογή ρυθμιστών ανάπτυξης. Σύγχρονη μέθοδος καταπολέμησης είναι η εφαρμογή δολωμάτων που αποτελούνται από μίγματα ζάχαρης, ελκυστικής ουσίας και κοκκώδους εντομοκτόνου.

απεντομωση μυγες

Κάλεσε